"Semne care trebuiesc urmarite:
Odata ce copilul ajunge la varsta de 18 luni exista anumite semne care indica ca este gata de etapa numarul 1 de pregatire in folosirea olitei. Deasemenea exista anumite nivele de abilitate pe care copilul ar trebui sa le atinga pt ca tot provseul sa fie cat mai rapid si mai eficient.
Aceste semne importnate si nivele de abilitate care va vor indica daca copilul este gata pt olita sunt urm:
1. Are 18 luni implinite.
2. Scutecul este uscat majoritatea zilelor dupa ce se trezeste din somnul de pranz sau scutecul care l-ati schimbat este inca uscat dupa vreo cateva ore, asta indica ca incepe sa aiba ceva control asupra vezicii.
3. Este constient cand face treaba mare tace dintr-o data si se concentreaza sau va arata scutecul si zice caca dupa ce a facut.
4. Intelege si poate urma instructiuni simple de genul du-te si adu mingea rosie sau pune jucaria in cutia ei.
5. Arata interesa in a se imbraca/dezbraca si intelege ce inseamna cand i se cere sa traga pantalonii sus sau jos.
6. Poate sa va arate anumite parti ale corpului cand ii cereti de ex unde burtica, unde e nasul etc.
7. Are abilitatea de a sta linistit timp de 5-10 minute jucandu-se cu o jucarie, uitandu-se intr-o carte sau la un desen animat.
Daca copilul nu prezinta toate aceste semne eu nu as recomnda incepea antrenamentului cu olita.
Chiar daca scutecul este uscat va fi dificl sa reusiti daca el nu are rabdarea sa stea linistit pt mai multe minute sau nu intelege si asculta cereri simple de genul adu mingea pune juacria in cutie etc. Este recomandat sa asteptati pana reuseste sa invete aceste lucruri si sa le perfectioneze inainte de a incepe. Tineti minte ca succesul la olita este garantat daca copilul este complet pregatit pt acest pas.
Incurajarea cooperarii
Cea mai simpla metoda de a incuraja cooperarea e introducerea unui tabel cu stelutze. Cand coopereaza se va pune cate o stelutza pe tabel si se va lauda copilul pt cooperare. Chiar daca ei nu inteleg exact conceptul asta cu stelutzele incet incet veti putea evalua cat de cooperant este copilul, tinand astfel o evidenta.
Dupa cateva saptamani puteti vedea daca copilul este pregatit sau nu daca majoritatea zileleor au cate o stelutza in dreptul fiecarei activitati.
Ce aveti nevoie pt antrenamentul la olita?
Doua olitze - cat mai solide si cat mai simple fara capace si desene si sunete pt ca pot distrage copilul care va percepe olitza ca o jucarie si e preferabil sa fie de aceeasi culoare sa nu aveti surpriza ca el face numai la cea galbena si nu la cea rosie.
O olitza o tineti la etaj si una la parter sa fie la indemana cand aveti nevoie pt ca la inceput e mai important sa aduceti olita la copil decat copilul la olita.
Colac special pt copii - Alegeti un model cu mult burete si daca se poate cu manere laterale pt stabilitate.
O pernutza - Alegeti o pernutza mai subtire patrata care sa o folsiti in scaunul de masina sau in carucior. Inveliti perna intr-o punga sau material plastic care sa nu lase umezeala sa patrunda in perna si apoi alegeti niste fete de perna cu desene atragatoare si ii spuneti copilului ca asta este pernitza lui speciala pt calatorii. Copilul nu va sti ca perna este invelita pe sub fatza sa nu se poata uda si va fi mai interesat sa o tina uscata daca o considera pernutza lui speciala.
Opt perechi de chilotei - Alegetii sa fie o marime mai mare ca sa fie usor de tras sus/jos e preferabil sa folositi chilotei si nu scutece gen chilot pt ca acestea confunda copilul si nu va percepe exact diferentza dintre chilot si scutec.
Cateva carti sau casete speciale pt a fi folosite cand sta pe olita - Le veti folosi ca sa il convingeti sa stea linistit pe olita.
Tabel cu stelutze - Alegeti unul viu colorat si stelutze de diverse dimensiuni si cand se sfareste o zi si are toate stelutzele mici poate primi o stelutza mai mare extra ca semn de buna purtare.
Prosopele mici - Patrate si mai micutze decat un prosop normal le fac mai usor de folosit de catre copil. Alegeti modele cu animalutzele sau desenele lui preferate ca sa incurajati spalatul pe maini dupa folosirea olitzei.
Treapta - O sa o folisiti ca sa ajunga mai usor la chiuveta sa se spele pe manutze si mai apoi sa ajunga la toaleta sa se aseze singurel.
Hainele - Pt primele zile de anrenament este bine sa folositi un tricou scurt care sa nu trebuiasca ridicat ca sa isi dea jos pantalonii si pantalonii e bine sa fie elastici sau de trening ca sa fie usor de dat jos fara nasturi curele si alte incheutori. Nu mai folositi body-uri ci maieuase normale.
Doua galeti - Una cu apa calda si dezinfectant ca sa puteti curata rapid daca face pe undeva prin casa si una cu apa rece si detergent in care sa puneti la inmuiat imediat hainele patate." Susra: Potty training in one week - Gina Ford
Am sa revin mai incolo cand reusesc si cu restul.