"Cand doi copii mici se joaca impreuna, chiar daca se plac foarte mult, se intampla de multe ori sa nu se inteleaga pentru ca nu vor sa-si imparta jucariile.

Impartitul este o capacitate care nu se invata peste noapte, ci in mai multi ani. Este mai dificil la copiii mici, care s-ar putea sa nu fie 100% siguri de diferenta dintre “impartitul jucariilor” si “datul jucariilor”. Daca imparte ursuletul favorit, il mai primeste inapoi? La varsta de 2-3 ani, copiii invata sa socializeze. Gradinita va ajuta, este un loc unde copiii invata sa se joace impreuna si sa imparta jucariile.

Copiii invata imitand ceea ce vad, asa ca aratati-i copilului cum sa imparta. Cand o faceti, folositi verbul “a imparti” pentru a descrie comportamentul vostru.

• “Mananc un mar foarte bun, mi-ar placea sa-l impart cu tine. Vrei si tu putin?”. (mancati impreuna o prajitura pe care ati facuta impreuna, cu participarea speciala a copilului la decorare).

• “Hai sa impartim masinutele, tu ce culoare vrei, galbena sau rosie?” (sau va jucati pe rand cu masinuta rosie).

• Laudati-l de fiecare data cand isi imparte jucariile (“Foarte frumos din partea ta ca l-ai lasat si pe Adrian sa se joace cu tractorul tau”) si incercati sa nu faceti mare caz cand nu a reusit sa imparta jucariile sau mancarea, niciodata nu-l pedepsiti – ii puteti arata ca sunteti putin tristi sau dezamagiti, dar doar atat.

Puteti minimiza conflictele dintre copii, pregatind campul de joaca:
• Cumparati duplicate de jucarii populare si ieftine cum ar fi lopatele sau greble pentru cand mergeti in parc.

• Cand vine un prieten in vizita puneti la vedere jucariile din care aveti mai multe: puzzle, cuburi, papusi, masinute etc.

• Inainte sa vine prietenii in vizita il puteti lasa sa aleaga cateva jucarii speciale pe care nu vrea sa le imparta (ursuletul cu care doarme de exemplu) si ajutati-l sa le puna de o parte pe perioada vizitei, dar asigurati-va ca a inteles ce se intampla - jucariile ramase sunt pentru toti copiii.

• Gasiti activitati care sunt mai distractive in doi, cum ar fi pictatul unei cutii sau construirea unor figurine din plastilina – in felul acesta se vor implica in aceleasi activitati distrative fara sa fie nevoiti sa imparta.

• Limitati timpul de joaca la o ora sau doua, copiii mici nu au rabdare pentru evenimente sociale prelungite si programati intalnirirle de joaca cand sunt odihniti si relaxati.

p.s. A imparti este greu, chiar si pentru...unii… adulti – cand partenerul vrea sa imprumute masina noua, cum va simtiti?"