"1.Pregatiti-va pentru sarcina, nastere si rolul de parinte
Deveniti emotional si fizic pregatiti pentru sarcina si nastere. Educati-va continuu in legatura cu etapele de dezvoltare ale copilului, stabilindu-va asteptari realiste si ramanand flexibil.

2.Hraniti cu dragoste si respect
Hranitul la san este calea optima de satisfacere a nevoilor nutritionale si emotionale ale copilului. Hranirea cu biberonul va fi adaptata in asa fel incat sa copieze comportamentul mamei din timpul alaptarii pentru a ajuta initierea unui atasament securizant.

3.Raspundeti cu sensibilitate
Construiti fundatia increderii si empatiei incepand cu perioada prunciei. Fiti pe aceeasi frecventa cu ceea ce va comunica copilul si raspundeti in consecinta. Bebelusilor nu le putem pretinde sa se auto-linisteasca, ei au nevoie de calmitatea, iubirea si empatia parintilor pentru a-i ajuta sa-si regleze emotiile. Raspundeti cu sensibilitate cand copilul dvs arata semne de durere sau cand exprima emotii puternice si impartasiti-le bucuria.

4.Folositi atingerea
Atingerea vine in intampinarea nevoii bebelusului de contact fizic, afectiune, siguranta, stimulare si miscare. Contactul piele pe piele este cel mai eficient, precum cel din timpul alaptarii, baitei sau masajului.. Caratul bebelusului in wrap satisface aceleasi nevoi. Imbratisarile, stransul in brate, mangaierile pe spate, masajul si joaca fizica vor intampina aceste nevoi la copiii mai mari.

5.Dormitul in aceeasi camera
Bebelusii si copiii au nevoi pe timpul noptii ca si pe timpul zilei; de la foame, singuratate, teama la a le fi prea frig sau prea cald. Ei se bazeaza pe parinti pentru a-i linisti si a-i ajuta sa-si regleze emotiile intense. Tehnicile de invatare a bebelusului sa doarma singur pot avea efecte psihologice nedorite. Dormitul in acelasi pat sau langa patul bebelusului are beneficii atat pentru parinti cat si pentu bebei.

6.Asigurati-le dragoste si ingrijire constanta
Bebelusii si copiii mici simt o nevoie intensa a prezentei fizice si constante a unuei persoane dragastoase si prompte: ideal este ca acea persoana sa fie chiar parintele. Daca devine necesar, alegeti o alta persoana care se afla in legatura stransa cu copilul si careia ii pasa de el intr-un mod care sa ajute intarirea atasamentului. Mentineti programul flexibil si minimizati stresul si teama pe perioada separarii de copil.

7.Practicati disciplina pozitiva
Disciplina pozitiva ajuta un copil sa dezvolte o constiinta ghidata de propria disciplina interioara si compasiune pentru ceilalti. Disciplina care este empatica, iubitoare si respectuoasa intareste conexiunea dintre parinte si copil. In loc sa reactionati la comportamentul copilului, incercati sa descoperiti nevoile care conduc la acel comportament. Comunicarea si distragerea atentiei sunt cheile pentru a pastra demnitatea tuturor intacta.

8.Straduiti-va sa mentineti echilibrul in viata personala si cea de familie
Este mai usor sa fii emotional prezent atunci cand ai o viata echilibrata. Stabileste-ti teluri realizabile, pune oamenii inaintea lucrurilor si sa nu-ti fie teama sa spui “nu”. Recunoaste-ti nevoile personale in cadrul familiei si indeplineste-le pe cat posibil fara a-ti deteriora sanatatea fizica sau emotionala.Fii creativ, distreaza-te fiind parinte si gaseste-ti macar un pic de timp pentru tine."

Practica disciplina pozitiva

AP incorporeaza “regula de aur" a rolului de parinte; parintii ar trebui sa-si trateze copiii la fel cum si-ar dori ei sa fie tratati. Disciplina pozitiva are radacinile intr-o relatie de siguranta, incredere si conexiune dintre parinte si copil. Disciplina traditionala, care incurajeaza atitudini dure, nu face altceva decat sa slabeasca aceasta conexiune. Nu uitati ca rolul disciplinarii este acela de a-i ajuta pe copiii sa-si dezvolte auto-controlul ai auto-disciplinarea.

Pericolele disciplinarii traditionale

- A inspira copiilor teama nu are nici un rost si le genereaza acestora sentimente de rusine si umilinta. S-a demonstrat ca teama conduce la un risc superior de viitoare comportamente antisociale, printre care crimele si abuzurile.
- Studiile arata ca palmutele la fund si alte masuri fizice asa-zis disciplinare pot crea probleme emotionale serioase
- Disciplinarea fizica dura invata copiii ca violenta este singura modalitate de de solutionare a problemelor
- Disciplina manipulativa compromite relatia de incredere dintre parinte si copil si vatameaza atasamentul dintre acestia
- Este un semn de putere si dezvoltare personala a parintelui examinarea atenta a propriilor experiente din copilarie si recunoasterea impactului negativ a acestora in rolul lui de parinte. Orice parinte at trebui sa caute ajutor pentru a practica disciplina pozitiva.

O abordare mai blanda a disciplinei

- Disciplinarea pozitiva incepe la nastere. Legaturile de atasament si incredere incep sa se formeze atunci cand un parinte raspunde constant si plin de compasiune nevoilor bebelusului si reprezinta fundatia disciplinarii ulterioare.
- Disciplinarea pozitiva include tehnici de prevenire, distragere a atentiei si substituire pentru a indeparta bland copilul de pericolele la care se expune.
- Ajuta-ti copilul sa exploreze in siguranta, sa priveasca lumea prin proprii ochi si sa empatizeze pe masura ce experimenteaza consecitele naturale ale actiunilor lui.
- Incearca sa intelegi ce nevoie exprima comportamentul copilului. Copiii, cel mai adesea, isi comunica sentimente si nevoi prin modul in care se comporta.
- Rezolvati problemele impreuna in asa fel incat la final sa ramana intacta demnitatea fiecaruia.
- Raspundeti cu iubire izbucnirilor temperamentale ale copiilor dvs
- Copiii invata copiind, deci este important sa actionati in mod pozitiv si nedistructiv in relatia cu copilul si cei care ii sunt in preajma.
- Cand parintii actioneaza intr-un mod care creeaza tensiune, furie si sentimente ranite, ei trebuie sa repare greseala mai tarziu, petrecand timp cu copilul, explicandu-i si cerandu-si scuze.

Uneltele disciplinarii pozitive

Acesta lista nu contine totul, iar unele tehnici s-ar putea sa nu fie potrivite pentru anumiti copiii de o anumita varsta sau anumite temperamente.

-Mentineti o relatie pozitiva
-Folositi empatia si respectul
-Documentati-va in legatura cu DP
-Intelegeti nevoia neexprimata
-Gasiti solutii impreuna
-Fiti pro-activitate
-Intelegeti abilitatile de dezv ale copilului
-Creati un mediu in care sa predomine “da”
-Faceti disciplina prin joaca
-Schimbati lucrurile spre mai bine
-Enuntati fapte in loc sa faceti cereri
-Evitati etichetarea
-Permiteti consecintele naturale
-Fiti dragastos atunci cand laudati
-Vorbiti cu copilul inainte de a interveni
-Nu-i obligati sa-si ceara scuze
-Alinati copilul ranit mai intai
-Oferiti variante
-Fiti sensibili la emotii puternice
-Ganditi-va bine inainte de a impune dorinta parintelui
-Folositi consecinte logice cu compasiune